Siirry pääsisältöön

Pientä saunamökkiremonttia


Mitäpä olisi kesä ilman kärpäsiä ja saunamökkiremontti ilman maalaustalkoita :)

Viime kesänä uuden ilmeen ja laudoituksen saaneen saunarakennuksen maalaaminen oli ehdottomasti tämän kesän ykkösprojekti. Itse asiassa koko urakka meni kuin hujauksessa ohi, kun paikalla oli muutama innokas "maalausalan ammattilainen". Aloittelijoita olimme kaikki, mutta viis siitä. Homma toimi ja hyvä tuli. 

Mutta kuten aina, ennen maalaushommiin pääsemistä, täytyi hoitaa pohjatyöt kuntoon. Varsinkin näin kärsimättömälle luonteelle se oli jopa äärettömän tuskallinen kokemus :).
No, maltti on valttia. Hyvin ja oikein tehdyt pohjatyöt ovat kuitenkin se juttu, joka toimii vielä vuosien jälkeenkin. Sen vuoksi mennäänpä hetkeksi takaisin viime kesään....

Koko projekti alkoi uuden laudoituksen suojaamisella, sillä päätimme maalata saunamökin vasta seuraavana kesänä. Käytimme siihen Uulan homeenestoainetta, jolla voi suojata kaikenlaisia ulkona olevia puupintoja ennen ensimmäistä maalausta tai muuta pintakäsittelyä. Sitä käytetään suojana hometta, lahoa ja sinistymistä vastaan jo rakennusvaiheessa sekä hirsikehikon suojakäsittelyyn heti pystytyksen jälkeen.


Homeenestoaine on todellakin vesimäistä ainetta, joka voidaan sivellä tai ruiskuttaa puutavaran pintaan. Huomioi, että ruiskuttaessa homeenestoaineen menekki on huomattavasti suurempi. Ruiskuna voi käyttää reppu- tai puutarharuiskua. Sumutinpullon ja vesipyssyn soveltumisesta tähän hommaan ei ole omakohtaista kokemusta :) 

Homeenestoaine levitetään kertaalleen eikä lisäkäsittelyt paranna aineen tehoa. Käsiteltävä puupinta pitäisi olla kuiva ja sateella hommaan ei todellakaan kannata ryhtyä. Menee hyvät aineet hukkaan :).  Homeenestoaineen riittoisuus on 4-8 m²/litra, riippuen siitä onko käsiteltävä puupinta saha- vai höyläpintaa. Ohjeellinen homeenestoaineen kuivumisaika on noin tunnin verran, mutta jotta aine ehtii imeytyä kunnolla pitää maalaaminen aloittaa vasta vuorokauden kuluttua käsittelystä. Kannattaa tutustua tarkasti eri käsittelyaineiden ja maalien käyttötapoihin ja ohjeisiin, niin välttyy suuremmilta mokilta. Purkeista ja purnukoista löytyy hyvät ohjeet ja ne kannattaa kyllä lukea jo etukäteen. Tietysti pitää myös muistaa, ettei kysyvä tieltä eksy. Joten rohkeasti vaan neuvoja kysymään valmistajalta tai asiantuntevilta jälleenmyyjiltä.

No niin ja sitten takaisin tähän kesään ja itse maalausprojektiin....

Keittomaalilla maalaaminen onnistuu ihan tällaiselta tavalliselta tallaajalta hyvin, kunhan muistaa käyttää maalia runsaasti, nuukailematta. Niin ja muistaa sen, että  paras maalauskeli on pilvipoutainen sää ja mittarissakin lukema plussan puolella. Sateella on turha tellingeillä heilua ja suorassa auringon paahteessa maalaaminen kuivuttaa maalin pensseliin ja seinään liian nopeasti. Keittomaalilla maalatessa laiskempikin pärjää erinomaisesti kun maalaus tehdään vain yhteen kertaan. 

Muista maalata runsaalla maalilla, kertaalleen. Uula-Keittomaalin sävy 40 Italianpunainen.
Uulatuotteen Keittomaali on ihan nimensä mukaan keittämällä valmistettua maalia. Se on vanhan ja perinteisen reseptin mukaan valmistettua "maalipuuroa" :). Sen reseptistä löytyy ruis- ja vehnäjauhoja, keitettyä pellavaöljyä sekä maaväripigmenttejä, joilla se värjätään. Maku tuskin on kovin hyvä, mutta eipä sitä syötäväksi ole tarkoitettukaan :)

Keittomaali sopii uusille, ennestään maalaamattomille hirsi- ja sahalautapinnoille sekä aikaisemmin aidolla keittomaalilla maalattuihin hirsi- ja sahalautapintoihin. Jos kyseessä on uusi höyläpinta, sen pitäisi antaa "haristua" ennen maalaamista kaksi vuotta. Haristumisaikaiseksi suojaksi sopii se homeenestoaine. 
Ikkuna -ja ovipuitteet: Uula Pellavaöljymaali valkoinen. Ulko-ovi: Uula pellavaöljymaali sävy:1110 Myrsky
Hieno saunamökki siitä todellakin tuli. Kahden seinän maalaamiseen meni keittomaalia noin 10l purkki. Keittomaalin riittoisuus on 3-5m²/litra. Ikkuna- ja ovipuitteisiin sekä lapelautoihin käytettiin Uula-Pellavöljymaalia. Maalaus tehtiin kahteen kertaan, ohjeen mukaisesti. Seuraavaksi puuhaillaankin sisäpintojen parissa. Niistä maalaustöistä sitten joskus myöhemmin...


Lisävinkit Uula-Keittomaalilla maalaamiseen

- Puhdista maalattava pinta. Harjaa pois irtoava pöly. Poista irtonainen vanha väri aikaisemmin Keittomaalilla maalatuilta pinnoilta. Jos vaihdat värisävyä, poista vanha väri huolellisesti, esim. vesipainepesulla ja anna kuivua hyvin ennen maalausta. Pese likainen pinta Kiiruna-Maalinpesuaineella, homehtunut pinta homepesuaineella. Pohjusta maalattava pinta Uula-Homeenestoaineella ohjeiden mukaan ja anna kuivua kunnolla.

- Sekoita yhtenäistä pintaa varten riittävä maalierä samaan astiaan ja maalaa seinä kerralla valmiiksi mahdollisten sävyerojen välttämiseksi.
- Sekoita Keittomaali huolellisesti, mieluiten porakonesekoittimella, aina ennen maalausta.

- Hellekesänä maalattava pinta saattaa olla liiankin kuiva, jolloin voit kostuttaa seinän edellisenä iltana vedellä
- Älä käytä sileäkantaisia nauloja, esim. sähkösinkittyjä, lautojen kiinnitykseen, koska Keittomaali ei pysy niissä.

- Maalaa vain yhteen kertaan. Mikäli maalaat kaksi paksua ohentamatonta maalikerrosta, saattaa maalipinta kuoriutua.
- Mikäli yksi maalauskerta ei ole ollut jostain syystä peittävä, maalaa toiseen kertaan 1:1 ohennetulla Keittomaalilla.

- Jos rakennuksen laudat maalataan irtolautoina, pohjamaalataan ne 1:1 Uula-Homeenestoaineella ohennetulla Keittomaalilla ja pintamaalataan aikaisintaan vuorokauden kuluttua ohentamattomalla Keittomaalilla. Jätä silloin erillinen homeenestoainekäsittely tekemättä.

- Keittomaali soveltuu myös ruiskumaalaukseen, jolloin esikäsittelyt tehdään maalattavan alustan mukaan. Keittomaalia ohennetaan 30% Uula-Homeenestoaineella. Huomioi, että Keittomaalin sisältämät maaväripigmentit saattavat kuluttaa korkeapaineruiskua tavallista enemmän. Ruiskun suutinkoko vähintään 0,4 mm. Maalaus kertaalleen. Suositellaan pinnan tasoittamista maalausharjalla maalin hyvän kiinnittymisen varmistamiseksi.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuistille uusi ilme

Työpaikan kuisti kaipasi surkeasti pintaremonttia. Ovesta kun astui sisään, hyppivät vaaleansininen ja vaaleanpunainen väri silmille. Maalipinta oli edelleen hyvässä kunnossa, mutta liian hallitsevat värit saisivat nyt vaihtua vaaleammiksi. Ei muuta kuin tuumasta toimeen; Mikä maali? Mikä sävy? Koska kuisti on kylmillään talvet, maalin pitäisi kestää pakkaset, tuulet ja tuiskut. Liuotinohenteiset maalit ovat parhaita kylmien tilojen maaleja, siispä valitsimme Uula-Puulattiamaalin , puolihimmeän. Värivalinnassa olimme yhtä mieltä, sävyt 5016 Pellava ja 5409 Kaakao omasta värikartastamme nousivat suosikeiksi. Kuisti ennen Sitten pohjatöiden kimppuun. Ensin seinien puhdistus Kiiruna-maalinpesuaineella. Sitten maalarinteippien laittaminen ja lattian suojaus paperilla. Maalit sävytettiin tehtaalla, aidoilla pigmenteillämme. Sekoitimme purkit huolella vielä ennen maalausta. Viuhti aloitti toiselta seinältä ja Tiuhti toiselta. Maalaus oli niin innostavaa, että jopa saattoi tull

Vanhan puutalon uusi elämä

Tumman hirren kaunista pintaa kehystävät valkoiseksi maalatut ikkunanpielet. Ikkunalaudan reunalla pitsikuvioinen kynttilälyhty odottaa lumisadetta. Kylmä, kostea viima puhaltaa ankarasti vanhan talon seinään. Sisään se ei kuitenkaan pääse. Tuvassa on lämmin.